Meistä

Kotipalvelu AUTAN Oy

Kotipalvelu Autan Oy on mielessä rakentunut jo vuosia sitten. Kanssakäyminen muiden ihmisten kanssa on ollut läsnä koko työhistoriani.

Yrittäjä - Kotipalvelu AUTAN Oy - atri NykänenOlen aloittanut työurani aikoinaan palvelualalla jo 40 vuotta sitten. Aloitin nuorena tyttönä huoltoaseman kahvilasta. Tästä etenin uralla Taidehallin Klubi Oy:n toimitusjohtajaksi. Tuohon väliin mahtuu yhtä ja toista.

Nykyiseen ammattiini Sosiaali- ja terveysalalle, matka oli pitkä. Alkuun perustin koti- ja siivouspalvelun. Yritys menestyikin ihan hyvin, mutta tunsin, että jotain on jäänyt uupumaan ja halu sosiaali- ja terveysalalle oli voimakas.

Ajatus vahvistui, kun mieheni vakava sairaus nosti uudestaan päätään. Mieheni aivokasvain oli leikattu alkuun hyvänlaatuisena. Kymmenen vuotta myöhemmin sairaus uusitu ja kasvain olikin jo pahan laatuinen ja uusi leikkaus ja hoidot edessä. Tässä vaiheessa olimme juuri ostaneet velaksi vanhan peruskorjattavan rintamiestalon. Asioiden hoitaminen siirtyi väistämättä minulle. Mieheni kuljettaminen sädehoitoihin ja hänen, lääkkeistä huolehtiminen. Tämän lisäksi hoidettavana oli mieheni silloisen yrityksen juoksevat asiat ja oman yritykseni pyörittäminen. Olin siis jo tässä vaiheessa epävirallinen omaishoitaja.

Meni muutama vuosi ja saimme taas huonoja uutisia. Mieheni aivosyöpä ei hellittänyt otettaan. Nyt tilanne olikin jo pelottavan huolestuttava. Olin juuri hakeutunut sosiaali- ja terveysalan koulutukseen.

Kävin koulua, pyöritin kahta yritystä ja hain viralliseksi omaishoitajaksi miehelleni. Olohuoneemme muuttui sairaalahuoneeksi, kaikkine henkilönostureineen ja sähkösänkyineen ja keittiön nurkkaus ”lääkehuoneeksi”. Onnekseni olin juuri koulussa opiskellut ergonomian saloja ja suorittanut lääkehoidon opinnot.

MenetysSinä syksynä jouduin tekemään raskaita päätöksiä. Lopetin oman yritystoimintani ja keskeytin kouluni väliaikaisesti. Omistauduin mieheni hoitamiseen. Hoidoista huolimatta, mieheni valitettavasti menehtyi kuitenkin saman vuoden loppupuolella.

Se tunne, että mitä nyt? Mikä pysähdys, kertaheitolla! Aivot ei ottanut vastaan kaikkea tapahtumaa. Suunnaton väsymys ja tunteiden kirjo. Siinä aivosumussa piti aloittaa järjestämään, hautajaisia ja perunkirjoituksia ym.

Päätin soittaa silloiselle mielenterveys- ja päihdealan opettajalleni, että saisinko jatkaa kouluani? Opettaja toivotti minut tervetulleeksi. Siispä menin kouluun ja

jatkoin siitä mihin jäin. Olin tietysti hieman jäljessä muita, mutta kuroin vauhdilla kiinni muut opiskelijat.

Koulussa heräsi ajatus sosiaalialan yrityksestä. Niinpä tiedustelin, että voinko suorittaa opiskelun yhtenä jaksona yritystoiminnan perustamisen? Sehän kävi mainiosti. Valmistuin kuin valmistuinkin koulusta.

Aloitin työskentelyni suomalaisessa yrityksessä, jossa olin jo kouluaikana suorittanut joitakin jaksoja. Toimin ammatillisena tukihenkilönä usealle mielenterveys- ja päihdeasiakkaalla ja vammaiselle. Työ oli suurelta osin monipuolista verkostoyhteistyötä. Sain korvaamatonta kokemusta ja oppia, tulevaa yritystäni ajatellen. Sain työpaikassani mahdollisuuden suorittaa LOve-lääkehoidon osaaminen kurssin ja uusittua jo vanhaksi menevän ensiapukoulutuksen EA1. Lisäksi olen suorittanut aiemmin hygieniapassin. Näiden lisäksi kävin NEPSY-valmentaja (neuropsykiatrinen valmentaja) koulutusta.

Edellä mainittujen lisäksi olen suorittanut sosiaali- ja terveysalalla tärkeitä kursseja:

– Infektioiden torjunnan perusteet terveydenhuollossa.

– ympäristöosaava ammattilainen, sosiaali- ja terveysalalla.

– sähköinen resepti, Kanta-palveluiden verkkokoulu.

– potilastiedon arkisto verkkokurssin, kansallinen terveysarkisto Kanta.

Kotipalvelu Autan - logoKotipalvelu Autan Oy:n perustaminen tuli ajankohtaiseksi. Sanoin itseni irti työpaikastani ja aloitin täyttämään kymmeniä hakemuksia ja liitetiedostoja. Lopulta Kotipalvelu Autan Oy hyväksyttiin palveluntuottajaksi, Lohjalle, Vihtiin ja Karkkilaan. Alkuun palvelu koski kotipalveluiden tukipalveluita ja hieman myöhemmin yritykseni rekisteröitiin ilmoituksenvaraisten yksityisten sosiaalipalvelujen rekisteriin. Rekisteri on Aluehallintoviraston valvoma rekisteri.

Sain yritystoimintani vihdoinkin käyntiin. Ilokseni entisestä työpaikastani otettiin yhteyttä. He halusivat ostaa Kotipalvelu Autan Oy:n palveluita alihankintana. Pääsin tapaamaan jo tutuksi tulleita asiakkaitani.

Tähän loppuun haluan kirjoittaa otteen, Kliininen Neuropsykiatria kirjasta.

Tietoisuuden tunne? Tietoisuus on sellainen psyykkinen, selittämätön ilmiö, johon fysiologian tuntemus ei riitä, koska kyseessä on subjektiivinen tila. EMME SIIS KOSKAAN TIEDÄ TÄYSIN, MILTÄ TOISESTA TUNTUU.

Katri Nykänen

Kotipalvelu Autan - logo-S

Kotipalvelu AUTAN Oy on Suomalainen kokonaisvaltaista ihmisen kotona asumisen tukemista tuottava yritys. Kun omat voimavarasi eivät enää riitä, niin tulemme sinun avuksesi sinun ehdoilla, auttamaan arjen askareisiin. Tarjoamme Kotipalvelua ja Kotipalvelun Tukipalvelua. Myös alv-0 palveluina. Meillä käy myös palveluseteli Lohjalla ja Ptky-Karviaisen alueella.

luotettava kumppani